Vyberáme stavebný pozemok

Stavebných pozemkov na najviac vyhľadávaných miestach je stále menej. Preto sa mnohí obracajú s hľadaním do menej lukratívnych lokalít. Mnoho stavieb stojí dokonca aj v záhradkárskych oblastiach. Nie na každom pozemku je však možné postaviť rodinný dom. Na čo si dať pri výbere stavebného pozemku pozor, aby ste nakoniec neboli sklamaní?

Územnoplánovacia informácia

Aby ste sa presvedčili, že na danom pozemku môžete stavať, informujte sa o jeho zameraní v územnoplánovacej informácii. Dozviete sa, ako sú stanovené základné parametre na výstavbu, to znamená, či tam môžete postaviť rodinný dom, objekt na rekreáciu a podobne. Údaje o pozemku budú obsahovať tiež povolený počet podlaží, povolenú mieru zastavania, minimálnu vzdialenosť stavby od ulice a iné informácie. Všetky tieto informácie budete potrebovať aj pre výber vhodného projektu.

Veľkým lákadlom, najmä pre nižšiu cenu, sú pozemky v záhradkárskych a chatových oblastiach. Ak premýšľate nad týmto riešením, informujte sa o možnej miere zastavania, prípadne možnosti preklasifikovania druhu pozemku na stavebný. Okrem toho musíte počítať s tým, že v takýchto oblastiach nebudú dostupné všetky inžinierske siete. Problém môže nastať aj v zimnom období, pretože v takýchto oblastiach nemusí byť zabezpečená údržba ciest.

Inžinierske siete

Pred tým, ako sa rozhodnete pre kúpu, sa informujte o dostupnosti inžinierskych sietí. Ak nie sú na pozemku zavedené, obráťte sa na správcov sietí s otázkou, či sa budete môcť pripojiť. Vo väčšine prípadov to je možné, môže sa však stať, že je sieť už preťažená a pripojenie nebude možné zrealizovať. Vopred počítajte s tým, že každý meter prípojky niečo stojí, čo navýši vaše náklady.

Poloha, tvar a rozmery pozemku

Dôležitými údajmi sú tiež poloha, orientácia, tvar a rozmery pozemku. Od toho sa bude odvíjať, či pozemok vyhovuje vašim zámerom a aký projekt domu si budete môcť vybrať. Na úzky pozemok, ktorý vznikol rozdelením väčšieho pozemku, budete musieť vyberať iný projekt ako napríklad na priestranný štvorcový pozemok. Minimálna plocha pozemku pre rodinný dom by mala byť 500 m2. Ideálne sú pozemky s rozlohou 600 a viac m2. Pre dvojdom budete potrebovať rozlohu nad 800 m2, ideálne až 1 000 m2. Prednosť dávajte rovinatým pozemkom. Na rovine ušetríte pri nákladoch na výstavbu.

Okrem toho sa informujte o dopravnej dostupnosti, vlastníckych právach na príjazdovú cestu či hlučnosť a prašnosť v okolí. Prejdite sa tiež po susedných uliciach. Ak preferujete pokojnú lokalitu, zistite si, ako ďaleko sa nachádza vlaková stanica, kostol, krčma či iné hlučnejšie miesta.

Orientácia pozemku je dôležitá z hľadiska budúcej úspory energií. Ideálny stav je, ak sa dom dá postaviť tak, aby terasa a obytné miestnosti smerovali na juhovýchod až juhozápad. Tak budete môcť počas dňa využívať maximum slnečného žiarenia. Ušetríte nielen na výdavkoch na osvetlenie ale v zimných mesiacoch tiež na kúrenie.

admin

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com