Aj zeleninová záhrada môže byť krásna

Keď sa povie pekná záhrada, väčšine z nás sa zrejme vybaví zelený trávnik obklopený farebnými kvetmi, zakvitnutými kríkmi a stromami. Krásna ale môže byť tiež úžitková záhrada so zeleninovými záhonmi.

Spojte príjemné s užitočným

Pestovanie vlastnej zeleniny, ovocia či byliniek je stále populárnejšie. Nepotrebujete pritom veľkú záhradu, ktorú budete musieť obrábať. Niektoré druhy sa dajú vypestovať dokonca na balkóne či terase. Rodinný dom so záhradou ale ponúka oveľa viac možností. Ak chcete, aby zeleninová záhrada bola aj pekná, začnite plánovať. Záhony, či už vyvýšené alebo klasické, dokážu spraviť z estetického hľadiska veľa. Podobne je to s nádobami na výsadbu. Navyše si môžete medzi vysádzané druhy zeleniny zaradiť tie, ktoré sa dajú označiť ako okrasné. Postačí ich správne skombinovať.

Základné princípy okrasnej zeleninovej záhrady

Na vysadenie zeleninovej záhrady si vyberte slnečné miesto a zabezpečte kvalitnú pôdu. Ak chcete, aby plnila svoju estetickú funkciu čo najskôr, zakúpte si priesady. Ich zelená farba dodá exteriéru pekný a upravený vzhľad ihneď po zasadení. Sadenice si, samozrejme, môžete vypestovať aj samy. Určite si ale vyberte také druhy, ktorým sa v našich klimatických podmienkach dobre darí. Pre pestrosť, ktorá dodá záhrade na estetike, dbajte o to, aby ste skombinovali viacero druhov zeleniny a byliniek. Pozor na ich blízkosť, niektoré sa môžu vzájomné obmedzovať. Iné, naopak, majú schopnosť podporovať navzájom svoj rast alebo chrániť pred škodcami.

Sezónna zelenina

Okrasnú zeleninovú záhradu si môžete užívať počas jari, leta i jesene. Na jar sú ideálne skorý šalát, medvedí cesnak, špenát, valeriánka poľná, reďkovka a okrasný cesnak. Záhon dozdobia jedlé kvety, ako sú koriander, kapucínka alebo nechtík. Počas letnej sezóny vás budú najviac tešiť tekvice, sladké zemiaky, nízke rajčiny, fazuľa, mrkva, letné šaláty, kel, cvikla a ďalšie. Cvikla, reďkovka, kapusta, zeler či čakanka zasa skrášlia obdobie jesene. K trvalým plodinám patria napríklad estragón, rebarbora, artyčoky a rôzne bylinky.  

admin

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com