Ako si postaviť záhradný kozub

Nestačí vám už len obyčajný záhradný gril a chceli by ste radšej murovaný kozub? Ak ste zruční, dokáže si ho postaviť aj svojpomocne. Samozrejme stavba záhradného kozubu má svoje pravidlá, ktoré treba dodržať, aby ste boli úspešní.

Kam umiestniť kozub

Umiestnenie záhradného kozubu je veľmi dôležité pre jeho komfortné a praktické využitie. Zohľadniť by ste mali prevládajúci smer vetra, aby dym neobťažoval vás ani susedov, ideálne je umiestnenie v závetrí. Zvyčajne sa krb robí pod altánkom alebo pergolou, aby sa dal využívať v každom počasí. Môže byť tiež súčasťou vašej letnej kuchyne. Ku kozubu sa určite hodí aspoň menšia odkladacia a prípravná plocha, prípadne priestor na odkladanie dreva či uhlia.  

Materiál kozubu

Na stavbu kozubu sú potrebné špeciálne materiály, resp. tehly. Klasické tehly sú pórovité, takže sa do nich dostane voda a v mrazoch môžu praskať. Potrebovať preto budete lícové a šamotové tehly, teda také, ktoré sú nenasiakavé, odolné voči mrazom a vysokým teplotám. K tomu patrí aj špeciálna šamotová zmes na spájanie tehál a škárovacia malta. Ani do spojov a škár totiž nesmie prenikať voda. Kozub tiež potrebuje dobrý základ, ktorý začína základovou jamou, štrkovou drenážou a končí betónovou doskou alebo rámom.

Z čoho pozostáva kozub?

Záhradný krb sa konštrukciou podobá interiérovému, má ale kratší komín. Začnime však od základov. Tie by mali byť v nezámrznej hĺbke, teda 60 - 70 cm. Kozub môže mať štvorcový alebo obdĺžnikový pôdorys. Postačujúca vnútorná šírka je 70 cm, hĺbka 50 cm. Na základe s betónovou doskou potom môžete začať stavať. Výška samotného ohniska závisí najmä na vás, mala by byť pre vás komfortná. V praxi to znamená, že by ste sa nad ohniskom nemali krčiť a nemalo by byť ani príliš vysoko. Pre nadzemnú časť si spravte debnenie, pričom betónové časti obložte. Betón totiž neodolá vysokým teplotám. Časti, ktoré prídu do kontaktu s ohňom, obložte šamotovými tehlami. Dôležitou súčasťou je samozrejme komín, ktorý by mal mať výšku aspoň 2,5 - 3 m, kvôli dostatočnému rozptylu. Komín a ohnisko spája spaľovacia komora. V spodnej časti by mal komín pokryť celú plochu ohniska a smerom nahor sa zužovať. Tvarovanie komína závisí tiež od toho, či má plechový odvod dymu alebo murovaný sopúch.

admin

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com