Okná pre nízkoenergetické a pasívne domy

Pri stavbe nízkoenergetických a pasívnych domov je obzvlášť dôležité dbať na energetickú náročnosť stavby. S tým súvisia aj použité materiály a ich vlastnosti. Na úsporu energií majú okrem iného veľký vplyv okná. Na čo si dať pozor pri ich výbere, vám poradíme v nasledujúcom článku.

Fyzikálne vlastnosti okien

Pri energeticky úsporných stavbách sú kľúčovým parametrom výberu tepelnoizolačné vlastnosti okien. Pre pasívne domy hľadajte okná so súčiniteľom prechodu tepla do Uw 0,8 W/(m2K). Pri nízkoenergetických domoch je táto hodnota 1,3 W/(m2K). Čím je súčiniteľ prechodu menší, tým lepšie, pretože cez okno uniká menej tepla smerom do okolia. Uvedené hodnoty sú viazané na tepelnotechnické vlastnosti zasklenia aj okenného rámu. Vplyv na dosiahnutý výsledok má tiež správne osadenie a pripojovacia škára.

Profil okien

Tepelnoizolačné vlastnosti okien do určitej miery ovplyvňuje ich profil. Plný profil majú iba drevené okná, ktoré majú vďaka tomu najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Po drevených oknách majú v tomto smere najlepšie vlastnosti plastové a potom hliníkové okná. Profil plastových aj hliníkových okien je dutý, pričom sa medzi jednotlivými vrstvami nachádza vzduchová komora. Tepelnoizolačné vlastnosti okna s viac komorami sú lepšie ako pri okne s menším počtom komôr.

Izolačné zasklenie

Okrem materiálu okenného rámu treba dbať hlavne na izolačné zasklenie. Najčastejšie sa používajú trojsklá, ktoré dostatočne spĺňajú požiadavky na prestup tepla, znižujú tepelné straty a tým tiež náklady na vykurovanie. Vo všeobecnosti platí, že dvojsklo má približne o 40 % nižšie tepelnoizolačné vlastnosti ako dvojsklo. Môžete nájsť tiež plastové okná s dvojsklom, ktoré sú využiteľné aj pre energeticky úsporné domy, tieto sa však v praxi používajú menej. Hodnoty pre pasívny dom sú pri dvojskle prakticky nedosiahnuteľné.

Aká je životnosť okien?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že životnosť okien nie je pri energetickej úspore až taká dôležitá, ale opak je pravdou. Meniť okná každých 30 rokov určite nebude ekonomické, a v prípade plastových okien ani ekologické. Práve plastové okná majú najkratšiu životnosť — uvádza sa maximálne 50 rokov. Ich životnosť môžu znižovať vysoké teploty, čo sa najviac týka okien orientovaných na juh alebo západ. Vplyvom teploty sa môžu rámy postupne deformovať. Drevené a hliníkové okná majú životnosť asi 100 rokov, pričom okná z tvrdého dreva môžu slúžiť aj raz tak dlho. O drevo sa ale, samozrejme, treba starať. Potom budú drevené okenné rámy naozaj slúžiť celé storočia.

admin

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com