Aké veľké vybrať okná do domu

Úlohou okien na dome je zabezpečiť dostatok svetla, čerstvého vzduchu aj tepla. Preto sú dôležitou súčasťou pri plánovaní bývania. Pri výbere projektu domu okrem iného zvážte aj veľkosť a umiestnenie okien.

Orientácia okien na svetové strany

Orientácia okien na svetové strany je dôležitá z viacerých hľadísk. Najhlavnejšími je presvetlenie miestnosti a možnosť využívania slnečného žiarenia ako zdroja tepla. Okno ako zdroj prirodzeného svetla by v izbách, kde cez deň trávite najviac času, nemalo byť obrátené smerom na sever. Takéto umiestnenie by mohlo zvýšiť spotrebu energií na osvetlenie a vďaka schopnosti slnka vyhriať vzduch v miestnosti aj na kúrenie. Na sever orientujte okná miestností, v ktorých sa zdržiavate najmenej. Napríklad kúpeľne, komory či technickej miestnosti. V lete zase orientáciu na sever môžete oceniť v kuchyni.

Ak radi spíte v chladnejšom prostredí, okno v spálni orientujte na východ. Pre tých, ktorí by chceli mať slnečnú a teplú spálňu, je vhodná orientácia na juh. Na juhovýchod až juhozápad sa odporúča orientovať okná do obývacej izby, pracovne či detskej. Presné umiestnenie bude závisieť aj od vašich preferencií.

Aký tvar zvoliť

Klasickým riešením na rodinné domy sú bežné jedno, dvoj alebo trojkrídlové okná obdĺžnikového tvaru. Môžete si ale zvoliť aj niečo menej tradičné a rozhodnúť sa pre kruhové okná. Rôzne netradičné tvary vyniknú napríklad v kúpeľni ale aj v iných miestnostiach. 

Veľkosť okien nevplýva len na množstvo svetla

Na svetelné podmienky v miestnosti vplýva aj veľkosť okna. Jeho veľkosť okrem toho ovplyvňuje možnosti vetrania. Pri voľbe rozmerov okna do kuchyne myslite na dostatočné odvetrávanie pachov a pár. Napriek tomu, že budete mať nad varnou doskou digestor, ten prirodzené vetranie nedokáže nahradiť dokonale. Dostatok čerstvého vzduchu oceníte i v spálni a ostatných izbách. V obývacej izbe si doprajte väčšie presklené plochy s orientáciou do záhrady. Takéto riešenie navodzuje atmosféru pohody a relaxu. 

admin

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com