Viete, prečo je výhodný jednoduchý tvar domu?

V klasickom aj modernom dizajne domov sa často stretnete s rôznymi výklenkami či komplikovanými tvarmi striech. Pri výbere projektu domu je však lepšie uprednostniť jednoduché tvary. Kompaktný tvar domu vám totiž prinesie finančnú úsporu. V nasledujúcom článku sa dozviete, ako túto úsporu dosiahnuť.

Kompaktný tvar domu a úspora energií

Všimli ste si už, aký tvar majú nízkoenergetické a pasívne domy? Je jednoduchý. Je to preto, že takýto tvar domu minimalizuje tepelné straty cez obvodovú konštrukciu stavby. Na vytvorenie rovnakej obytnej plochy pripadá pri kompaktnom tvare menšia plocha obvodových konštrukcií ako pri stavbe s výklenkami. Menšia obvodová plocha potom znamená menšie výdavky na vykurovanie. Minimalizuje tiež riziko vzniku tepelných mostov.

Najvýhodnejší pomer vykurovaného priestoru vzhľadom na ochladzovaný povrch domu má tvar kocky alebo kvádra, pričom pôdorys domu má tvar štvorca alebo obdĺžnika bez zbytočných vybočení. Ak chcete dosiahnuť čo najväčšiu úsporu, vhodnou voľbou je tiež poschodový dom.

Orientácia na pozemku

Dom by sa mal na pozemku nachádzať otočený najdlhšou stranou na juh. Dosiahnete tak optimálne využitie slnečného žiarenia na vykurovanie domu. Vnútorná dispozícia by pri tom mala byť riešená tak, aby boli na slnečné strany orientované obytné miestnosti. Miestnosti ako sú WC, kúpeľňa, technická miestnosť, kuchyňa a tiež schodisko, môžu byť orientované na sever. Na severnej strane domu sa tak budú nachádzať najmä menšie okná. Zároveň by však mali do domu vpúšťať dostatok svetla. Táto časť domu tak bude tvoriť akúsi ochranu pred prienikom studeného vzduchu do izieb.

Nižšie náklady na výstavbu

Jednoduchý tvar domu je výhodný aj z hľadiska výdavkov na realizáciu stavby. Komplikovaný tvar ju, naopak, predražuje a predlžuje. Zvyšuje tiež náklady na zateplenie budovy. Na zateplenie rovnakého objemu vykurovaného priestoru budete pri kompaktom tvare domu potrebovať menej materiálu.

EK, Prodom

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com