Na čo si dať pozor pri výbere stavebnej firmy

Každý, kto sa rozhodol stavať rodinný dom chce, aby celý proces realizácie prišiel od začiatku až do konca čo najviac hladko a bez zbytočných problémov. V nasledujúcom článku vám preto poradíme, ako vybrať stavebnú firmu. Dozviete sa, na čo všetko myslieť, aby ste si vybrali kvalitného dodávateľa.

Začnite prehľadom firiem

Začnite prehľadom firiem, ktoré realizujú stavby vo vašom okolí. Vyberajte len tie, ktoré sa venujú stavebnej činnosti už viac rokov a majú preto dostatok skúseností. Okrem toho by sa mali venovať typu stavby, pre ktorý ste sa rozhodli.

Prvý dopyt

Nasleduje fáza, kedy sa budete informovať o hrubom odhade ceny stavby. Pre každú firmu budete potrebovať údaje o rozmeroch domu, technológii výstavby a vašich požiadavkách na termín realizácie. Hrubé odhady ceny doplňte o prieskum referencií predchádzajúcich klientov firiem.

Môžete si tiež dohodnúť osobné stretnutie. Opýtajte sa na odbornosť, možnosti výberu materiálov aj doplnkové služby, ktoré firma poskytuje. Niektoré stavebné firmy poskytujú okrem stavebnej činnosti tiež pomoc s vybavením hypotéky, kúpou pozemku či vybavením stavebného povolenia.

Podrobná cenová ponuka

Na základe predchádzajúceho prieskumu by ste mali mať vytipovaných niekoľko firiem. Pre ďalšie porovnanie by mali byť minimálne dve. Nasleduje žiadosť o vyhotovenie cenovej ponuky. V tomto kroku budete potrebovať realizačný projekt domu.

Je vhodné, aby ste požiadali všetky firmy o vypracovanie ponuky podľa jednotlivých etáp od vyhotovenia základov, cez postavenie múrov, realizáciu strechy až po úpravu interiéru. Vďaka tomu sa vám budú cenové ponuky ľahšie porovnávať.

Pripravte si aj všetky podmienky a pripomienky, ktoré k stavbe domu máte. Napríklad spôsob fakturácie a časové obdobie realizácie. Pri príprave vašich požiadaviek aj porovnaní jednotlivých ponúk vám pomôže skúsený stavebný dozor. Tento by vás mal sprevádzať aj počas stavby domu.

Porovnanie ponúk

Pri porovnaní cenových ponúk nepozerajte len na ceny. Skontrolujte tiež, ako boli splnené vaše ďalšie požiadavky. Ak nájdete nejaké nepresnosti, požiadajte o doplnenie. V tejto fáze tiež veľmi dobre uvidíte spôsob komunikácie firmy a dodržiavanie termínov. Ak príde k nečakanému zdržaniu o jeden či dva týždne oproti tomu, na čom ste sa dohodli už v tejto fáze, o niečom to hovorí.

Ak ste tak doteraz neurobili, navštívte predchádzajúcich klientov firmy osobne. Pýtajte sa nielen na kvalitu odvedenej práce ale tiež na dodržiavanie termínov či iných dohodnutých podmienok.

Podpisy zmluvy o dielo

Na základe predchádzajúceho prieskumu sa budete musieť rozhodnúť pre jednu firmu, s ktorou podpíšete zmluvu o dielo. Zmluvu si dopredu podrobne prečítajte a dajte ju skontrolovať aj stavebnému dozoru. V zmluve by okrem ceny diela mali byť uvedené záručné podmienky, čas a všetky podmienky realizácie.

admin

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com