Aká je ideálna veľkosť domu

Otázka, aká je pre vás vhodná veľkosť domu, je jedným z rozhodujúcich faktorov pri výbere vhodného projektu. Ideálna veľkosť, ktorá by vyhovovala každému, neexistuje. Všetko bude závisieť od vašich potrieb a preferencií. Pri výbere najvhodnejšieho rozmeru domu a jednotlivých miestností vám však pomôže niekoľko princípov a rád.

Projekty domov rôznej veľkosti

Najbežnejšia veľkosť rodinného domu sa pohybuje medzi 120 a 150 m2. V tejto veľkosti nájdete projekty domov so štyrmi až piatimi izbami. Takýto dom postačuje pre potreby bežnej štvor až päťčlennej rodiny. Ak sú vaše nároky vyššie, pre domy s viacerými izbami hľadajte projekty s vyššou výmerou a naopak.

Ideálne rozmery obývacej izby

Veľkosť obývacej izby by mala vyhovovať počtu členov v domácnosti. Vopred myslite na to, či mávate často návštevy. Rozdiel je tiež v tom, či obývačku prepojíte s kuchyňou a jedálňou. Priestor určený len pre obývaciu časť by mal mať minimálne 18 m2. Pri týchto rozmeroch môžete do obývačky pohodlne umiestniť sedačku, konferenčný stolík aj obývaciu stenu a priestor zostane dostatočne vzdušný. Rozmery obývačky prepojenej s kuchyňou by mali byť minimálne 45 m2. Takáto veľkosť poskytne dostatok miesta pre obývaciu časť, kuchynskú linku aj jedáleň.

Spálňa

Pre spálňu počítajte s rozmermi minimálne 12m2. Takýto priestor postačí pre umiestnenie postele, nočných stolíkov a menšieho šatníka. Ak však plánujete mať v spálni väčší šatník, je potrebné, aby bola výmera spálne väčšia.

Detská izba

Rozmery detskej izby závisia od toho, či v nej bude jedno alebo dve deti. Veľkosť detskej izby pre jedno dieťa by nemala byť menšia ako 10m2. Ideálny rozmer je 12m2. Pre dve deti počítajte s minimálnou veľkosťou 14m2. Komfortná veľkosť pre vytvorenie súkromného priestoru pre obe deti je až 20m2.

Predsieň

Minimálna veľkosť predsiene, v ktorej sa naraz môže obliecť viacero osôb, je 5 – 7 m2. Do tohto rozmeru by sa mal zmestiť aj vešiak a skrinka na odkladanie vecí.

Kúpeľňa

Veľkosť kúpeľne bude závisieť od toho, či v nej bude umiestnené aj WC. Ak áno, minimálny rozmer kúpeľne bude 10m2. Kúpeľňa bez WC môže byť o niečo menšia. Vopred myslite na to, že takáto veľkosť je vhodná pre kúpeľňu bez práčky. Tú je vhodnejšie umiestniť do technickej miestnosti.

admin

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com