Matná alebo lesklá kuchyňa — ktorú vybrať?

Kuchynská linka je dominantou každej kuchyne. Mala by byť preto dostatočne priestranná, praktická a prispôsobená vašim potrebám a mala by vám vyhovovať aj svojím dizajnom. Jej farebné prevedenie zvyčajne nebýva pre ženy problémom vybrať. Dilema nastáva pri voľbe medzi matným a lesklým povrchom. Oba majú svoje výhody aj nevýhody.

Lesk a jeho dôraz na eleganciu

Lesklé kuchyne sú jedným z pretrvávajúcich módnych trendov. Takýto povrch preto najlepšie vynikne v moderne zariadenej kuchyni. Ak sa pri voľbe matná alebo lesklá kuchyňa rozhodnete pre lesk, myslite na to, že takáto úprava je vhodná pre jednoduché tvary dvierok. Na dvierkach s ozdobnými zárezmi nebude vyzerať dobre.

Výhodou lesklej kuchyne je, že prinesie do celého priestoru viac svetla. Jeho prirodzený odraz na povrchu tiež opticky zväčší miestnosť. Lesk má viacero alternatív vyhotovenia. Môžete si vybrať výrazný, perleťový, metalický alebo saténový. Okrem toho lesklý povrch krásne ladí s vybranými spotrebičmi. Využiť ho môžete v kombinácii s viacerými materiálmi, akými sú drevo, kameň, keramika alebo sklo.

Nevýhodou lesklého povrchu je problém s udržiavaním čistoty. Vidno na ňom totiž každý odtlačok prsta alebo zvyšky jedál z varenia. Preto nie je veľmi vhodnou voľbou pre rodiny s malými deťmi. Lesklá kuchyňa bude vyzerať ako nová len vtedy, ak ju budete pravidelne leštiť. Údržba je však na druhej strane jednoduchá. Stačí, ak mokrou handrou zotriete zaschnuté škvrny a preleštíte utierkou z mikrovlákna.

Matná kuchyňa a jej výhody

Matný povrch je najvhodnejšou voľbou pre kuchyne zariadené v tradičných štýloch. Výborne vynikne na rôznych dekóroch dreva ale aj farebnom prevedení. Môžete ho zvoliť tiež pre čiernu alebo bielu kuchyňu. Keďže neodráža svetlo, je vhodnejší do väčšieho priestoru. Ak sa pre matný povrch rozhodnete v malej miestnosti, odporúčame vám vyberať jasnejšie farebné odtiene.

Matná kuchyňa sa dobre udržiava. Vďaka povrchovej úprave na nej nebude vidno všetky nečistoty. Aj keď je povrch odolnejší voči poškriabaniu, čistenie sa odporúča pomocou neabrazívneho čistiaceho prostriedku.

Pololesklá kuchynská linka

Ak sa ani po zvážení výhod a nevýhod lesklej a matnej kuchyne neviete rozhodnúť, riešením môže byť pololesklá kuchynská linka. Pololesklý povrch spája výhody oboch predchádzajúcich. Odráža menej svetla ako lesklý. Nie je na ňom tiež vidno predmety z okolia či nečistoty. Navyše sa dobre čistí.

admin

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com