Záhradný chodník si spravíte aj svojpomocne

Záhradný chodník z dreva, kameňa či tvárnic dokážete vybudovať s trochou zručnosti aj sami. Skôr, ako sa pustíte do samotného chodníka, je potrebné si ujasniť, čo od neho očakávate. Vedieť by ste mali aj to, kadiaľ bude viesť a aký účel bude plniť.

Kadiaľ povedie chodník?

Chodník je neoddeliteľnou súčasťou návrhu každej záhrady. Môže opticky rozdeliť veľký priestor alebo slúžiť na spojenie terasy s altánkom, záhradným domčekom či bazénom. Do realizácie chodníka sa môžete pustiť aj neskôr, keď už budete záhradu istý čas používať. Môže sa totiž stať, že zistíte, že prirodzenejšia je pre vás iná trasa a záhradný chodník budete často obchádzať. Ak sa obávate, že sa to po čase stane aj vám, riešením je materiál, ktorý sa dá v prípade potreby presunúť. Ak chodník vybetónujete, jeho trasu už zmeníte len veľmi ťažko. No kameň alebo tvárnice sa presunúť budú dať.

Rozmery chodníka

Šírka chodníka závisí predovšetkým od jeho účelu a aj od toho, ako často sa využíva. Minimálna šírka pre jednu osobu je 50 - 70 cm, pre hlavné chodníky sa odporúča šírka až do 150 cm. Hlavný chodník je napríklad od vstupnej brány k záhradnému domčeku alebo ku dverám do domu. Dostatočná šírka vám umožní pohodlne prejsť s detským kočíkom či bicyklom alebo vám umožní obísť sa s oproti idúcou osobou. Čo sa týka dĺžky, tá by mala byť čo najkratšia. Chodník by mal byť priamy, ale samozrejme rešpektovať terén a usporiadanie záhrady.  

Stupajové chodníky

Zapustený stupajový chodník je vhodný všade tam, kde by vám vyvýšený vadil vizuálne alebo napríklad pri kosení trávnika. Vyrobiť ho môžete z betónových kociek, dlažby, kameňa aj drevenej guľatiny. Jednotlivé časti sa môžu uložiť na spevnenú aj nespevnenú plochu. Pri nespevnenej ploche bude cez medzery prerastať zeleň, vďaka čomu sa chodník zžije zo záhradou. Pred uložením stačí vykopať lôžko pre každú časť chodníka a dlažbu, kameň alebo drevenú guľatinu doň uložiť vo vhodných odstupoch. Takýto chodník využijete iba na chodenie. Napríklad pre kočík nebude vhodný.

Betónový chodník

Hlavný chodník by mal byť spevnený. Pohodlne po ňom presuniete záhradnú techniku aj bicykle. Najčastejšou voľbou je betónový chodník alebo zámková dlažba. Realizácia betónového chodníka si vyžaduje vytýčenie trasy a odkopanie vrstvy zeminy aspoň do hĺbky 20 cm. Z drevených dosiek a kolíkov si spravte debnenie a vysypte chodník vrstvou štrku alebo drveného kameniva v hrúbke aspoň 10 cm. Podklad zhutnite alebo použite oceľové rohože ako výstuž. Nakoniec vylejte betón, zarovnajte ho a zakryte. Debnenie odstráňte, až keď je betón dostatočne tvrdý, čo bude trvať aspoň 2 dni. Betón zreje minimálne 2 týždne.

Zámková dlažba

Ak ste sa rozhodli pre zámkovú dlažbu, počiatočné práce budú rovnaké. Rozdiel bude len v hĺbke odkopanej zeminy. Tá by mala byť asi 30 cm. Priestor vysypte 20 vrstvou kamennej drviny a zhutnite vibračnou doskou. Okraje ohraničíte dlažbovými kockami alebo kamennými obrubami osadenými v betóne v pozdĺžnom smere. Po stuhnutí betónu navrstvite 5 cm piesku alebo zmesi piesku so štrkom a plochu vyrovnajte. Potom pokladajte zámkovú dlažbu so škárami 3 – 5 mm. Nakoniec vyplňte škáry jemným pieskom. Do všetkých škár ho dostanete pomocou metly. Chodník spevnite vibračnou doskou a škáry znovu vyplňte.

admin

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com