Počuli ste už o kvapkovej závlahe?

Kvapková závlaha a mikrozávlaha, sú spôsoby zavlažovania záhrady, ktoré šetria čas aj peniaze. Závlahové systémy pracujú automaticky. Nemusíte sa preto starať napríklad o to, kto vám poleje záhradu, keď budete na dovolenke. Každá rastlina dostane dostatok vody aj počas vašej neprítomnosti.

Ako na kvapkovú závlahu?

Kvapková závlaha je zavlažovací systém, ktorý privedie vodu priamo ku koreňom rastlín. Množstvo vody sa dá riadiť ručne alebo automaticky pomocou riadiacej jednotky. Dá sa využiť na zalievanie záhrady, kvetinových záhonov aj trávnika.

Moderné zavlažovacie systémy

Zavlažovací systém, ktorý vám bude najviac vyhovovať, vyberiete podľa typu porastu, ktorý potrebujete zavlažovať.

Kvapková závlaha

Je vhodná na zavlažovanie stromov a rastlín v záhrade. Voda je s jej pomocou privedená priamo ku koreňom. Zavlažovacia hadica sa pritom skryje pod zeminu, mulčovaciu kôru a podobne.

Mikrozávlaha kvapkovacím potrubím

Tento typ sa používa na zavlažovanie väčších plôch, ako sú trávniky a kvetinové záhony. Voda je privedená len na vybrané body celej plochy.

Mikrozávlaha

Využíva sa na zalievanie skleníkov a ovocných sadov. Nájdete ju aj v záhradných centrách.

Ako na kvapkovú závlahu?

Kvapkovú závlahu si môžete nechať zapojiť odborníkom. Ak ste dostatočne zruční, zvládnete to aj svojpomocne. Dôležité je, aby ste si najskôr pripravili podrobný plán miest, ktoré potrebujete zavlažovať. Vyznačte si na ňom slnečné a tienisté miesta. Potom si nakreslite umiestnenie jednotlivých častí zavlažovacieho systému, jeho zapojenie na zdroj vody aj do elektrickej siete.

Odkiaľ priviesť vodu

Kvapkovú závlahu môžete zapojiť na vodovod, studňu alebo tiež záhradné jazierko a nádrž na zadržiavanie dažďovej vody. Vodu, ktorú budete používať, je potrebné filtrovať, aby ste ju zbavili nečistôt. Tie by mohli hadice celého systému zaniesť. Na filtráciu sú vhodné sitkové alebo diskové filtračné vložky alebo predfiltre, ktoré sa používajú na čerpadlá. Ak využijete vodu zo studne alebo nádrže na dažďovú vodu, budete potrebovať tiež čerpadlo, ktoré vodu do potrubia dopraví.

admin

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com