Garáž alebo prístrešok — čo je lepšie?

Ku každému domu patrí aj garáž alebo prístrešok pre zaparkovanie auta. Ktorý z nich si vyberiete, závisí od viacerých faktorov. V nasledujúcom článku si stručne zhrnieme výhody aj nevýhody oboch riešení.

Prístrešok pre auto

Prístrešok ochráni auto pred dažďom, snehom, UV žiarením aj prehriatím. Ak chcete ochrániť auto aj pred vetrom, zvoľte prístrešok so stenou. Znížite tak aj hrúbku zimnej námrazy na sklách. Prístrešok pre auto môžete postaviť samostatne alebo pri dome. V oboch prípadoch myslite na zladenie jeho vzhľadu s dizajnom vášho domu.

Najväčšou výhodou prístrešku je nižšia cena. Jednoduchšie je aj získanie stavebného povolenia. Oproti stavbe garáže navyše prístrešok postavíte oveľa rýchlejšie. Môžete si pritom kúpiť hotový prístrešok pre auto alebo si ho postavíte sami. Ak sa rozhodnete pre toto riešenie, ochránite auto pred výkyvmi teploty. Naproti parkovaniu v garáži tiež auto rýchlejšie vyschne.

Nevýhody prístrešku

Ako každá vec, aj prístrešok pre auto má svoje nevýhody. Aj keď v lete zabezpečí, že nebudete nastupovať do prehriateho auta, v zime si budete musieť sadnúť na studené sedadlo. Druhou nevýhodou je nižšia bezpečnosť. Ak by ste chceli v prístrešku uschovať bicykle, kosačku či iné predmety, musíte počítať s tým, že sa nedá uzamknúť.

Aké výhody má garáž

Garáž ako súčasť domu oceníte najmä pri zimných teplotách. V aute budete mať vždy príjemnú teplotu už pri štarte. A z auta vystúpite priamo do domu. Ak sa rozhodnete pre samostatne stojacu garáž, musíte počítať s tým, že interiér auta pred chladom neochráni. Budete si však môcť naplno užívať všetky ďalšie výhody.

Veľkou výhodou garáže je bezpečnosť. S kvalitnou bránou na uzamykanie ochráni vaše auto aj ostatný majetok. V garáži tak budete môcť skladovať aj lyže, bicykle či záhradnú techniku a náradie. Ak chcete garáž využívať aj na odkladanie vecí, myslite na to už pri jej návrhu. Najvhodnejším riešením je vytvoriť na ich uskladnenie priestor oddelený priečkou. Zabránite tak jej zaprataniu.

Nevýhody garáže

Stavba garáže bude stáť viac ako stavba prístrešku. Tento fakt je zároveň jej najväčšou nevýhodou. Ak je garáž súčasťou domu, musíte navyše počítať s tým, že zaberie priestor, ktorý ste mohli využiť na vytvorenie ďalšej miestnosti.

 
EK, Prodom

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com