Ako správne kompostovať

Ak ste rozhodli kompostovať, efektívne využijete biologicky rozložiteľný odpad z domácnosti, ktorý by inak končil na skládkach komunálneho odpadu. Z kompostu môžete mať úžitok a využiť ho ako kvalitné hnojivo. Aké zásady je potrebné pri kompostovaní dodržať, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Čo patrí do kompostu

Cieľom kompostovania je získať z bio odpadu kvalitné hnojivo. Do kompostu môžete dať väčšinu odpadu z kuchyne a zo záhrady. Patrí sem pokosená tráva, slama, seno, drevený odpad (piliny, hobliny, podrvené konáre a pod.), zvyšky rastlín, burina, zemina, popol a uhlie z dreva. Čo sa týka odpadu z kuchyne, na kompost vyhadzujte zvyšky ovocia a zeleniny, kávu, čajové vrecká, škrupiny z vajec, papierové obrúsky a kartón.

Kompostovať môžete aj zvyšky vareného jedla, ale iba v malom množstve. Najlepšie urobíte, ak ich pomiešate so suchým materiálom ako je slama, suché lístie a podobne. Kompost si poradí aj s trusom sliepok, resp. s trusom všetkých bylinožravých zvierat. Do kompostu rozhodne nepatrí trus mäsožravých zvierat, mliečne výrobky, zvyšky rýb a mäsa. Podobne tiež textil, plast, kov a chemicky ošetrené rastliny (napríklad postriekané pesticídmi).

Vhodné podmienky pre kompost

Zloženie kompostu má veľký vplyv na výsledok — kvalitu hnojiva a rýchlosť jeho vzniku. Zelený odpad (tráva, zvyšky zeleniny a ovocia) je dusíkatý a nie je potrebné ho pred kompostovaním krájať na menšie kusy. Hnedý odpad (drevo a jeho časti, tvrdé stonky) je uhlíkatý a je vhodnejšie ho nasekať alebo podrviť na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie rozložil. Aby všetky potrebné procesy prebiehali správne, mal by byť pomer zeleného a hnedého odpadu približne 1:1.

Rovnako dôležitý je aj prístup vzduchu a optimálna vlhkosť. Pri zakladaní kompostu vyberte miesto, na ktoré nebude celý deň svietiť slnko. Kompost by príliš vysychal a bolo by potrebné ho častejšie polievať. Aby masa bio odpadu nezačala hniť, prehádžte ju minimálne raz za 1 - 2 mesiace. Keď pri prehadzovaní zistíte, že je kompost príliš mokrý a hnije, pridajte do neho suchý hnedý odpad (piliny, podrvené konáre). Ak je naopak príliš suchý, pridajte zelený odpad a polejte ho.

admin

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com