Aké kvetináče vybrať do exteriéru

Niektoré rastliny v exteriéri najlepšie vyniknú v kvetináčoch. Pri ich výbere by vás okrem farby a tvaru mal zaujímať aj materiál, z ktorého sú vyrobené. Nie je to tak len pre ich vzhľad, ale aj pre podmienky, ktoré budú mať v kvetináčoch rastliny pre svoj rast.

Klasika alebo plast?

Klasické črepníky z pálenej hliny nedokáže nič nahradiť, aj keď sa o to mnohé napodobeniny snažia. Pálená hlina je materiálom, ktorý do prírodného prostredia jednoducho patrí. Črepníky sú príjemné na dotyk a dobre sa v ňom cítia aj rastliny. Hlinený črepník dobre prepúšťa vlahu a hlina v ňom sa neudrží pridlho vlhká. Tento materiál preto bude najviac vyhovovať rastlinám, ktoré obľubujú suchšie prostredie. Ak do nich zasadíte druhy, ktoré majú radi vlhko, budete ich musieť častejšie polievať.

Plastové kvetináče majú opačnú vlastnosť — pôda v nich si dlhšie udržiava vlhkosť. Keďže v nich pôda nedýcha, nie sú vhodné pre suchomilné druhy. Výhodou plastu v záhrade je jeho odolnosť voči zmenám počasia aj výkyvom teplôt. Na trhu okrem toho nájdete bohatú ponuku rôznych veľkostí, tvarov a farieb.

Laminátové kvetináče

Laminátové kvetináče majú pekný, prírodný vzhľad. Vyrábajú sa zväčša vo farbách hliny a kameňa, no na trhu môžete nájsť tiež farebné varianty. Tento materiál dobre odoláva mrazu aj UV žiareniu. Oproti črepníkom z hliny je ľahší a odolnejší voči poškodeniu pri náraze.

Učaril vám kov?

Kovové nádoby na kvety pôsobia veľmi pekne v modernej záhrade. Tento materiál je však vhodnejšie využiť len ako vonkajší obal na črepník. Kov sa totiž v lete veľmi prehrieva a v zime rýchlo vychladne. Rastlina je tak vystavená väčším teplotným výkyvom než v iných materiáloch. Kovové nádoby navyše nemajú otvor na odtekanie vody a hlina v nich nemôže dýchať.

Drevené kvetináče

Drevo je z hľadiska tepelnej izolácie výbornou voľbou. Aby vám drevený kvetináč dlho vydržal, budete sa oň však musieť starať. Na druhej strane ho v prípade poškodenia ľahko opravíte. Tento materiál krásne vynikne v záhrade upravenej vo vidieckom štýle. Na trhu však nájdete tiež modely vhodné do moderného exteriéru.

Aj keď sú črepníky z tohto materiálu impregnované, ak sa pre ne rozhodnete, mali by ste ich uložiť na podložku, aby sa nenachádzali priamo na hline alebo tráve. Ochránite ich tak pred vlhkosťou.

Kameň a betón

Rastliny veľmi pekne vyzerajú tiež v kamenných alebo betónových nádobách. Prvý z materiálov je vhodný do exteriéru upravenom v klasickom štýle, druhý do modernejšieho prostredia. Výhodou kameňa je jeho pevnosť a odolnosť. Kamenné kvetináče ochránia rastliny pred mrazmi aj horúčavou. Dobre tiež udržiavajú vlahu a hlina v nich môže dostatočne dýchať.

admin

Webstránka:

www.bungalovnakluc.com

Telefón:

0911 776 232

Emailová adres:

info@bungalovnakluc.com